Voorlezen
Met CPAP of APAP
Inleiding
Naar aanleiding van het slaaponderzoek is bij u het slaapapneusyndroom (OSAS) vastgesteld. U heeft met uw behandelend arts afgesproken om de CPAP behandeling te starten. Deze digitale folder geeft u meer uitleg over OSAS en over de werking van het CPAP-apparaat.
Slaapapneu
Wat is een slaapapneusyndroom (OSAS)?
Bij een slaapapneusyndroom is er een onregelmatige ademhaling tijdens de slaap, waarbij het zelfs kan zijn dat de adem even stil staat. Gevolg van de slaapapneu is dat het lichaam te weinig zuurstof binnenkrijgt en de hersenen een signaal afgeeft om wakker te worden. Na het ontwaken (bewust of onbewust) wordt de ademhaling weer hervat. Als dit af en toe gebeurt is dat niet erg. Echter wanneer het vaker dan 5 keer per uur voorkomt (langer dan 10 seconden), kan het problemen gaan geven voor de gezondheid.
Slaapapneu bestaat in twee vormen
- OSAS (Obstructief SlaapApneu Syndroom) komt het meest voor en gaat vaak gepaard met luid snurken. De verstoorde ademhaling wordt dan veroorzaakt door een gehele of gedeeltelijke afsluiting van de bovenste luchtwegen.
- Bij CSAS (Centraal SlaapApneu Syndroom) geven de hersenen tijdens de slaap te weinig prikkels om te ademen.
Mensen met slaapapneu komen (bijna) nooit in een goede diepe slaap. De signalen die de hersenen ’s nachts geven om tijdens een ademstilstand wakker te worden, houden dat tegen en juist diepe droomslaap is belangrijk om het lichaam de nodige energie te geven. De lichte (oppervlakkige) slaap is daarvoor niet genoeg.
Ook kunnen hart, hersenen en overige organen worden aangetast door de zuurstofdalingen in het bloed. Omdat het hebben van een slaapapneu niet goed is voor uw gezondheid en dagelijks functioneren is behandeling aan te raden.
Behandeling met CPAP
Opstarten CPAP behandeling
U heeft de uitslag ‘slaapapneu’ gekregen van de specialist. Vervolgens komt u bij de OSAS verpleegkundige. Zij gaat samen met u de CPAP behandeling opstarten.
Wat is een CPAP apparaat?
CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure, wat letterlijk betekent: ‘voortdurend positieve druk in de luchtwegen’. Het apparaat is een manier om de ademhaling te ondersteunen. Het verhoogt de luchtdruk in de neus- en keelholte, waardoor afsluiting van de bovenste luchtwegen en de verstoring van de ademhaling wordt voorkomen. Het apparaat zuigt lucht uit de omgeving en blaast die door een slang en masker in uw neus of neus/mond, het gaat hierbij dus niet om zuurstoftherapie.
Het gebruik van een CPAP-apparaat vraagt met name in het begin enige gewenning, doordat u moet uitademen tegen een overdruk van het apparaat. Om te voorkomen dat u hierdoor moeilijk of niet in slaap kunt vallen, is er een speciale instelling mogelijk om hier minder last van te hebben. Deze instelling heeft als functie dat het apparaat op een lagere druk zal beginnen en zich dan langzaam op gaat bouwen naar de afgesproken therapiedruk. Gedurende deze periode ademt u uit tegen een lagere overdruk wat het inslapen makkelijker maakt.
Wat is een APAP apparaat?
Een APAP apparaat (Automatis Positive Airway Pressure) werkt in tegenstelling tot een CPAP-apparaat niet met een vaste continue druk. Een APAP is een apparaat dat vernauwingen en afsluitingen van de bovenste luchtwegen kan waarnemen om vervolgens automatisch de druk aan te passen op de situatie. De druk wordt verhoogd nadat een vernauwing of afsluiting van de luchtpijp is waargenomen. Het apparaat wordt ingesteld op een minimale druk en een maximale druk en zal dus tijdens de slaap wisselen van druk. Deze drukinstellingen worden toegepast wanneer blijkt dat u per nacht sterk wisselt in behandelingsdruk (dit is dezelfde drukinstelling als tijdens de titratieperiode)
Wat is een titratieperiode?
Tijdens de titratieperiode gaan we bekijken welke drukinstelling nodig is om uw luchtweg open te houden. Omdat ieder mens verschillend is zijn er geen standaard afspraken met betrekking tot de drukinstelling. De ene persoon heeft meer overdruk nodig om de luchtweg vrij te houden dan de ander. Dit is ook afhankelijk van de spierspanning, vetmassa, slaappositie en slaapstadium.
Om te weten welke druk u nodig heeft starten we gedurende twee à drie weken de titratieperiode met een APAP-apparaat. U krijgt van de OSAS verpleegkundige in het ziekenhuis een apparaat met masker mee, waarmee u vervolgens thuis gaat slapen. De bedoeling is dat u het apparaat in deze periode elke nacht (en tijdens slaapmomenten overdag) gebruikt.
Het uitlezen van de titratieperiode met de A-PAP
U heeft een afspraak staan bij de OSAS verpleegkundige om na twee à drie weken terug te komen op de poli. Hier wordt het apparaat uitgelezen. Via een softwareprogramma worden de gegevens uit het apparaat op de computer zichtbaar. De resultaten worden met u besproken. Het uitleesrapport komt in uw medische status en wordt besproken met uw behandeld arts.
In het uitleesrapport kijken we naar de volgende gegevens:
- Het aantal gebruikersuren.
- De minimale en maximale drukinstelling die het apparaat heeft bereikt.
- De adviesdruk. Dit is de druk die nodig is om 95% van uw apneus weg te krijgen.
- Eventueel aanwezige maskerlekkage.
- Het aantal resterende apneus per uur.
Het bepalen van de drukinstelling
Na het uitlezen van uw apparaat zal de OSAS verpleegkundige de instelling van het apparaat wijzigen.Hierbij zijn er twee opties mogelijk:
- Behandeling met een vaste druk (C-PAP).
- Behandeling met een automatische variabele druk (A-PAP).
Het masker
Een van de belangrijkste onderdelen van de behandeling is het masker. Het slapen met een masker op het gezicht zal enige gewenning vragen. Via het masker zal de overdruk van het apparaat in de luchtwegen geblazen worden.
Er bestaat een uitgebreid assortiment maskers. Hierdoor is het bijna altijd mogelijk om voor iedereen een goed en prettig masker te vinden.
De verschillende soorten maskers:
- Fullface masker (A); dit is een masker dat over de neus en mond gaat. Deze wordt gebruikt wanneer u ondanks de overdruk toch met uw mond open slaapt. En wanneer er sprake is van ernstige neusproblemen.
- Neusmasker (B); dit is een masker dat alleen over de neus gaat. In de meeste gevallen is dit een geschikt masker. Door de overdruk die er wordt ingeblazen, slaapt u vanzelf met uw mond dicht.
- Neuspillow masker(C); dit is een masker waarbij er neus-stopjes in uw neusgaten worden geplaatst. Dit masker is minder geschikt bij gevoeligheid voor neusverkoudheid, hooikoorts of andere neusallergieën. En tevens is deze minder geschikt wanneer u behandeld moet worden met een hoge therapiedruk.
Tijdens het bezoek bij de OSAS verpleegkundige wordt het juiste masker aangemeten. U krijgt instructies over het maskergebruik en u gaat in bijzijn van de verpleegkundige het masker opzetten. Op deze manier leert u het masker op de juiste wijze te gebruiken en ervaart u hoe het is om de druk ingeblazen te krijgen van het apparaat.
Gedurende de slaap verandert u regelmatig van slaaphouding en ontspannen de gelaatspieren. Hierdoor kan het zijn dat u gedurende de nacht het masker bij moet stellen omdat het wat lekkage gaat geven.
Adviezen bij het dragen van het masker
Er zijn enkele richtlijnen om er voor te zorgen dat het masker zo goed mogelijk wordt aangemeten:
- Plaats het masker recht op uw gezicht, zorg dat de oren vrij zijn van de banden. Gebruik hiervoor eventueel een spiegel.
- Zorg dat de onderdelen van uw masker die contact maken met de huid dagelijks goed gereinigd worden, het liefst met afwasmiddel (in elk geval niet met zeep of een poetsmiddel waar zuren in zitten). Wanneer dit niet gebeurt zullen de huidvetten zich aan het masker hechten, waardoor het masker grip verliest met maskerlekkage tot gevolg.
- Maak altijd één band onder los bij het op- en afzetten van het masker, met het klemmetje/lusje. Zo voorkomt u onnodige slijtage en vermindering van elasticiteit van de band.
- Bij het verstellen van het masker altijd de banden gelijkmatig losmaken en aantrekken. Dus bovenste banden samen en de onderste banden samen.
- Zorg dat het masker zo comfortabel mogelijk zit. Niet te los, want dat geeft maskerlekkage. Maar ook niet te strak, want dat geeft drukplekken.
- Bij aanwezigheid van een voorhoofdsteun is het (meestal) mogelijk om de druk op uw neusbrug aan te passen. Let ook nu op de juiste afstelling; voorkom drukplekken op de neusbrug en voorkom maskerlekkage naar de ogen.
Maskerlekkage
We spreken van maskerlekkage als er lucht ontsnapt tussen de huid en het maskerkussen, doordat het masker niet goed aansluit op de huid. Dit kan verschillende oorzaken hebben;
- Masker onjuist afgesteld.
- Masker niet goed gereinigd.
- Slaaphouding op buik- of zijligging.
- Masker na het schoonmaken niet juist in elkaar gezet.
- U slaapt zonder kunstgebit terwijl u deze bij het aanmeten wel in had.
- Een verkeerde keus masker.
- Snor en baard.
Goed om te weten is dat er (bijna) altijd sprake is van enige maskerlekkage. Ook is elk masker voorzien van een uitademings-opening, zodat de overdruk van het apparaat maar vooral ook het koolzuur tijdens de uitademing het systeem kan verlaten. U voelt koude lucht uit het masker blazen, maar deze “lekkage” is nodig en heeft een belangrijke functie. Plak deze opening nooit af!!
Mondlekkage
Veel mensen met een slaapapneusyndroom slapen met de mond open. Bij gebruik van C-PAP apparatuur valt bij de meeste mensen de mond niet meer open, dit door de overdruk van het apparaat wat ingeblazen wordt. Hierdoor kan er in de meeste gevallen gebruik worden gemaakt van een neusmasker. Er zijn enkele situaties waardoor er mondlekkage op kan treden:
- Verminderde neusdoorgang door neusverkoudheid of neusafwijkingen.
- Een verwijderde of korte huig (na operatie).
- Een verlaagde spanning van de kaakspier. Hiervoor kunt u eventueel een kinband gebruiken als oplossing.
- Hoge therapiedrukken.
- Een kunstgebit dat ’s nachts niet gedragen wordt.
Indien u last blijft houden van aanhoudende mondlekkage dan dient u contact op te nemen met de OSAS verpleegkundige.
Huidproblemen
Door het gebruik van het masker kunnen er irritaties en drukplekken van de huid ontstaan. Om dit te voorkomen of te verhelpen kunt u:
- Het masker beter afstellen, minder strak.
- De maskeronderdelen die huidcontact maken goed reinigen.
- Zalf gebruiken tegen irritatie / drukplekken (decubitus), zoals bijvoorbeeld Sudocrème. Dit dient u tijdens de dag / avond dun op te de huid te smeren.
- Een stukje zeem tussen de huid en het masker plaatsen.
Ook nu geldt wanneer u ongemak blijft houden contact opnemen met de OSAS verpleegkundige.
De luchtbevochtiger
Door de continue luchtstroom die het apparaat geeft, drogen de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen sneller uit. Hierdoor kunt u klachten krijgen van o.a.:
- verstopte neus
- loopneus
- plotseling en overmatig niezen
- pijnlijke en schrale plekken in de neus
- droge keel / mond
- bloedneus tijdens snuiten
- bijholteontsteking
- met de mond open slapen
Wanneer u met regelmaat last heeft van bovengenoemde klachten, dan is het advies de luchtbevochtiger te gebruiken. Deze ondersteunt namelijk de functies van de neusslijmvliezen, zoals het verwarmen, bevochtigen en filteren van de lucht die u inademt.
De OSAS verpleegkundige geeft u uitleg over het gebruik / instellen van de bevochtiger.Belangrijk bij het instellen van de bevochtigingstand:
- Zet de bevochtigingstand hoger als u last heeft van neusklachten.
- Lucht met een hogere temperatuur kan meer waterdamp bevatten dan lucht met een lagere temperatuur. In de winter is vaak meer bevochtiging nodig dan in de zomer. Door de koude / droge lucht in de winter is de kans ook groter om last te krijgen van neusklachten.
- Plaats het apparaat lager dan het bed waarop u slaapt, hierdoor voorkomt u dat condensvorming via de slang bij u in het gelaat loopt.
Let op:
Verplaats het apparaat niet meer bij gebruik van de bevochtiger. Zo voorkomt u dat er waterschade ontstaat aan het apparaat. Maak er daarom een vaste gewoonte van enkele uren voor het slapen gaan het bakje te vullen met afgekookt kraanwater of spa blauw (dit bevat minder kalk) en na het opstaan het bakje te ledigen. Tevens dient het schoonmaken ervoor om het ontstaan van ziektekiemen te voorkomen.
Een lichte vorm van condensatie aan de binnenkant van het masker is normaal, ook als u geen bevochtiger gebruikt.
Een bevochtiger verwarmt en bevochtigt de inademingslucht. Hoe hoger de stand van de bevochtiger, hoe warmer en vochtiger de lucht zal zijn. Dit betekent niet dat u warme lucht ingeblazen krijgt. Doordat de verwarmde lucht eerst volledig door de slang geblazen wordt is deze afgekoeld voordat deze in uw masker geblazen wordt. Door deze afkoeling bestaat de kans op condensvorming. Dit is mede afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de stand van de bevochtiger. U kunt condensvorming zoveel mogelijk voorkomen door op een relatief zo laag mogelijke stand te beginnen en/of door de omgevingstemperatuur te verhogen. Andere mogelijkheden zijn: een fleecehoes om de slang en/of de slang bij u onder de dekens nemen. In sommige gevallen is het ook mogelijk gebruik te maken van een verwamde slang, dit moet u echter zelf aanschaffen en wordt dus niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Gebruik van de CPAP tijdens de (eerste) nacht
De OSAS verpleegkundige heeft u uitleg gegeven over de uitslag van het slaaponderzoek en de behandeling die u krijgt. U heeft veel nieuwe informatie gekregen en wellicht moet u nog het een en ander op u in laten werken.
Lees van te voren rustig de informatiefolder door. Tevens zit er bij het apparaat nog een uitgebreide gebruiksaanwijzing met nuttige informatie. Wellicht dat dit er voor zorgt dat u meer vertrouwd raakt met het gebruik van het apparaat.
In sommige gevallen werkt het geruststellend om ’s middags rustig op de bank even met het apparaat en masker op te gaan zitten, om er een beetje vertrouwd mee te raken. U kunt dan ervaren hoe het voelt om het masker te gebruiken. Vaak wordt het namelijk tijdens de nachtelijke uren als angstiger ervaren om dit voor het eerst te gaan proberen.
Probeer minimaal vier tot vijf uren met het apparaat te slapen om het gewenste effect te bereiken. Als dit de eerste nachten nog niet lukt door welke reden dan ook, raak dan niet gefrustreerd en ga vooral niet het gebruik forceren. Dit werkt vaak averechts, wat niet ten goede komt voor de behandeling. Als het niet lukt probeer het de volgende nacht dan weer vol vertrouwen opnieuw!
Hier nog een korte opsomming waar u rekening mee dient te houden:
Voorbereiding vóór het slapen:
- Vul (zo nodig) het waterbakje van de luchtbevochtiger met afgekookt en gekoeld kraanwater of met spa blauw.
- Neem rustig de tijd om het masker op te zetten.
- Wanneer het masker voor uw gevoel goed zit, gaat u rustig door de neus in- en uitademen.
- Als het nog nodig is, monteer dan het masker aan de slang.
- Zet het apparaat aan door op de aan- /uit knop te drukken.
- Mocht u de luchtbevochtiger gebruiken, dan ook de luchtbevochtiger activeren
’s Nachts wakker worden om naar toilet te gaan:
- Zet het apparaat uit door op de aan- /uit knop te drukken.
- Maak voor u zelf te keus wat u doet met het masker;
- Maak de slang los van het masker en loop met het masker op uw gelaat naar het toilet. Bij terugkomst maakt u de slang weer vast aan het masker.
- Koppel de slang los van het apparaat en loop met het masker en de slang om uw hals naar toilet. Bij terugkomst koppelt u uw slang weer aan het apparaat.
- Zet het masker in z’n geheel af. Bij terugkomst het masker weer opnieuw op het gelaat plaatsen.
- Maak het koppelstukje van het masker los, zodat deze ontkoppeld wordt van de slang. U loopt met masker op uw gelaat naar het toilet. Bij terugkomst maakt u het koppelstukje met slang weer aan het masker vast.
- Zet het apparaat weer aan met de aan- /uit knop.
- A-PAP: zet het apparaat uit, kom even tot rust en zet het apparaat weer aan. Het apparaat start nu weer op een lagere druk, zodat u weer in slaap kunt vallen.
- C-PAP: Druk op de rampknop, (inslaapknop) om het apparaat weer op een lage druk te laten starten. Het apparaat bouwt nu weer op naar de afgesproken vaste therapiedruk. Deze knop is echter niet bij elk apparaat aanwezig, hierover zal de OSAS verpleegkundige u informeren.
Handeling na het slapen:
- Zet het apparaat uit door op de aan-/uit knop te drukken.
- Zet het masker af, maak één van de onderste banden los.
- Maak eventueel de slang los van het masker.
- Maak het waterbakje leeg en reinig het masker.
Ieder persoon is anders, dus ook de behoefte aan aantal slaapuren is verschillend. De één heeft voldoende aan vijf uur slaap, de ander moet acht uur slapen.
Belangrijk voor elke persoon die wordt behandeld met CPAP is dat er minimaal vier tot vijf uur met het apparaat wordt geslapen. Gebruik het apparaat op ieder moment dat u slaapt, dus ook wanneer deze momenten overdag zijn. Pas dan bereikt u het gewenste resultaat!
Belangrijk:
Als u het apparaat niet gebruikt, of niet kunt gebruiken, komen de ademstilstanden en het zuurstoftekort direct terug!
Het kan zijn dat u na een aantal nachten slapen al verbetering bemerkt, dit is echter per persoon verschillend. De één voelt al verbetering na enkele nachten de ander pas na weken of maanden. Dit is mede afhankelijk van de ernst van het slaapapneu, bestaande klachten en medisch verleden. Elk lichaam is anders en elk lichaam reageert anders op de therapie.
Er kunnen enkele bijwerkingen ontstaan door de therapie zoals:
- Spierpijn op de borst. Dit kan een reactie zijn, omdat u niet gewend bent om tegen een overdruk uit te ademen.
- Hoofdpijn/duizeligheid in de ochtend.
- Oprispingen en/of winderigheid in de ochtend. Dit kan ontstaan doordat u mogelijk wat lucht inslikt.
- Neusverkoudheid en bijholteontstekingen.
- Drukplekken en andere huidirritaties.
Meestal nemen bovengenoemde klachten in een paar weken langzaam af. Indien deze klachten langdurig aanhouden neem dan contact op met de OSAS verpleegkundige.
Schoonmaakinstructies
Masker
- Dagelijks schoonmaken van de zachte onderdelen die contact maken met de huid. Gebruik hiervoor eventueel een sopje, mag geen zuren bevatten.
- De harde delen van het masker/maskerframe minimaal éénmaal per week reinigen met een warm sopje, zo nodig vaker.
- De hoofdbanden kunnen gereinigd worden in een handsopje. Let erop dat de klittenbanden gesloten zijn. Dit dient te gebeuren naar eigen inzicht.
Slang
- Eenmaal per week doorspoelen onder de warme kraan (max. 70 Celcius) gedurende een minuut.
Filters
- De zwarte filter achterin het apparaat dient u in sommige gevallen eenmaal per week onder de kraan uit te spoelen en vervolgens weer terug te plaatsen. In andere gevallen zal deze na twee tot drie maanden vervangen moeten worden. Dit is afhankelijk van het apparaat. Informatie hierover krijgt u van de OSAS verpleegkundige.
Bevochtiger
- Het bevochtigingbakje elke dag verversen.
- Vul het bevochtigingbakje met afgekookt kraanwater/mineraal water, dit omdat dit minder kalk bevat.
- U kunt eventueel het bevochtigingbakje schoonmaken met schoonmaakazijn, verdund met water. Indien u dit eenmaal per maand doet is dat voldoende.
Vergoedingen
De zorgverzekeraar vergoedt eenmaal per jaar een nieuwe slang, masker en jaarset filters. Advies is uw oude slang en masker te bewaren als reserve.
Op reis met uw apparaat
Wij geven u het advies om het apparaat mee te nemen als u op reis gaat. U bemerkt namelijk het beste resultaat wanneer u elke nacht het apparaat gebruikt, zo kunt u optimaal genieten van uw reis!
Er zijn enkele zaken die u dient te checken voor u vertrekt:
- Bent u van plan te gaan vliegen, licht dan uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij in over de apparatuur. Er bestaat eventueel een mogelijkheid om tijdens een lange vlucht gebruik te maken van het apparaat, mits er een plaats met stroomvoorziening beschikbaar is. Het apparaat mag u als (extra) handbagage meenemen.
- Het is raadzaam om een douaneverklaring en een doktersverklaring van behandelend specialist mee te nemen. Neem hiervoor contact op met de OSAS verpleegkundige.
- Belangrijk is na te gaan of er een stroomvoorziening aanwezig is op uw vakantieverblijf en of uw apparaat hierop kan functioneren. Aan de onderkant van het apparaat of in de gebruiksaanwijzing staan de stroomgegevens. Vraag bij de reisorganisatie of hotel/verblijfplaats na wat het voltage en de gebruikte stekkersoort is. Het is handig om een verlengsnoer en wereldstekker mee te nemen.
- Indien u het C-PAP apparaat moet gebruiken in vrachtwagen/camper, dan dient u contact op te nemen met de leverancier in verband met de aanschaf van een omvormer.
Tot slot
Houd u er rekening mee dat spierverslappende middelen, zoals overmatig alcohol of het gebruik van sommige medicijnen, invloed kunnen hebben op uw slaapkwaliteit en eventuele apneus. Ook kan gewichtsverandering ertoe leiden dat de ingestelde druk niet meer optimaal is. Zowel een gewichtsverandering als een gezichtsverandering kunnen aanleiding zijn voor het opnieuw aanmeten van een masker. Overleg in dit geval met de OSAS verpleegkundige.
Indien u klachten heeft over uw gezondheid die mogelijk te maken kunnen hebben met de behandeling of als zich veranderingen voordoen die de behandeling kunnen beïnvloeden, dan is het verstandig om dit aan uw behandelend arts door te geven.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.
Translate instructions
1. Select the text you want to translate. 2. Choose ‘Vertalen’. 3. Select the language you prefer. 4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).